Antonie Pennings Pennings uit Vlissingen

In het voorjaar 2012 zijn er aanvullende gegevens gevonden in de gemeente archieven van Vlissingen. Het oudste gegeven gaat nu terug tot de geboorte van Johannes Pennings, zoon van Gerrit Pennings en Susanna Oosterling in Vlissingen in 1740. Tussen 1772 en 1774 is bij bemanningslid (oploper) bij de Middelburgsche Commercie Compagnie en het schip bezoekt o.a. Guinee, Suriname en St. Eustatius.

Van deze stam kunt u hier de volgende gegevens vinden:


Van deze stam zijn 63 personen bekend die geboren zijn met een naamvariant Pennin(g/gs/cx/x/ck/ga).
Van deze stam zijn VIII generaties bekend.

Afkomst plaats en migratie

Pieter Jan Pennings, zoon van Johannes Pennings, wordt geboren in Vlissingen. Pieter Jan verhuist met zijn gezin in 1822 naar Vledder in Drenthe i.v.m. de Veenontginning. Afstammelingen verhuizen naar plaatsen als Hellendoorn in Overijssel. De groep Pennings in Overijssel in 1993 komt voornamelijk van deze familie. De oudste zoon van Pieter Jan, Anthonie Adriaan Pennings, blijft in Vlissingen. Zijn kinderen zwerven uit. Een van de kinderen van Pieter Jan Pennings, Pieter Johannes Abraham Pennings, krijgt kinderen in Haarlem, welke vervolgens trouwen met een Duitse en enkele generaties leven in Lubeck, Duitsland.

Afkomst naam en naamontwikkeling

Waarschijnlijk gelijke afstamming als de andere Pennings in de oude rijkere gebieden: maken van penningen. De schrijfwijze wordt stabiel geschreven als Pennings.

Grootte van de familie

De familie groeide vanuit Vledder sterk naar Overijssel; de andere tak bestaat waarschijnlijk nog wel, maar is wel vrij klein.

Beroepen en cultuur

Als arme hervormde timmermansknecht verhuist Pieter Jans Pennings met zijn gezin in 1821 naar de Maatschappij van de Welstand. De familie leeft lang binnen deze kolonie. In 2009 is in Nijverdal een Slagerij Pennings

Opvallende personen

Abraham Efraim Pennings overleed in een aanval op de Westerscheldemonding.

Verspreiding in 1993

Zie ook de verspreiding van de verschillende schrijfwijsvarianten in Nederland en Belgie. De groep Pennings in het zuiden van Overijssel komt voornamelijk van deze familie. In 2009 zijn in Nijverdal, Hellendoorn en Hulsen 22 personen in het telefoonboek.