De Maatschappij van Weldadigheid

De Maatschappij van Weldadigheid werd opgericht op initiatief van de 38-jarige generaal Johannes van der Bosch. De stichting trok zich het lot aan van mensen, die in totale armoede waren vervallen. Amsterdam telde in 1798 op een bevolking van 200.000 zielen ruim 80.000 behoeftigen. Zes jaar later behoorde de helft van de bevolking tot de bedeelden. De invloed van de Franse bezetting doet zich duidelijk gelden. Ook na het verdrijven van de Franse bezetters in 1815 wordt de situatie er niet beter op. De armen werden uit het Westen van het land naar de Drentse kolonie gehaald en in de "kolonie" van de Maatschappij tewerkgesteld. Er werd door de maatschappij gezorgd voor huisvesting en opleiding. Op de ontgonnen woeste gronden ontstonden de vrije koloniën Frederiksoord, Wilhelminaoord en Willemsoord. In eerste instantie had het werk een agrarisch karakter, later kwam er de ambachtelijke industrie bij zoals spinnerij, mandenmakerij, zuivelfabriek enz. Frederiksoord was het bestuurscentrum van de Maatschappij. Vele koloniehuisjes in Frederiksoord en langs de weg naar Noordwolde herinneren nog aan het "koloniale" verleden. In de Koloniehof – Museum/Informatiecentrum – wordt o.a. een historisch overzicht van de Maatschappij van Weldadigheid gegeven. Gegevens zijn onder andere te vinden op drenlias voor genealogie en www.dekoloniehof.nl voor een virtueel of echt bezoek aan dit deel van de Nederlandse geschiedenis.

Er zijn drie takken die hier een korte of langere tijd in de kolonie gewoond hebben. Blijkbaar leefden ze in armoede voor zij naar Drente verhuisden. Dit zijn:

  • Pieter Jan Pennings uit Vlissingen
  • Hendrik Penning uit Schiedam (oorspronkelijk uit Duitsland)
  • Johan Gerrit Pennink uit Amsterdam

Pieter Jan Pennings uit Vlissingen

In Vledder in Drenthe is een Pennings-tak. De stamvader Pieter Jan Pennings is geboren in Vlissingen, als zoon van Antonie Pennings. In Vlissingen trouwt hij twee maal en krijgt er kinderen. In 1821 komt hij met het gezin naar de Maatschappij van de Weldaad; daar in Vledder krijgen ze nog meer kinderen. Vledder ligt iets ten zuiden van de lijn Assen-Heerenveen, iets ten westen van het dorp Dwingeloo. De familie verhuist later naar Overijssel, o.a. Goor en Hellendoorn. In Overijssel zijn nu nog veel mensen met de achternaam Pennings.

Geschiedenis van Vledder:  www.gemeentewesterveld.nlDe turfgraverijen begonnen rond 1550 in de venen ten noorden van Nijensleek en breidden zich in de 17e eeuw uit tot aan Westerbeeksloot. In 1818 kwam een grote ommekeer in de geschiedenis van Vledder: de "Maatschappij van Weldadigheid" werd opgericht.

Lid van de familie van Antonie uit Zeeland.
Dit gezin leeft lange tijd in de Maatschappij van de Welstand; Nicolaas Pennings wordt er in 1894 als 4e generatie geboren, als zoon van Jan Pennings, zoon van Willem Hermanus Pennings, zoon van Pieter Jans Pennings.

Hendrik Penning uit Schiedam

Lid van de familie van Frederik Pennink uit Winterberg (Duitsland). Hendrik kwam aan op 21 juli 1822, en overlijdt in 1836. Drie kinderen zijn geboren voor de aankomst in Wilhelminaoord, drie in Wilhelminaoord, en twee in Frederiksoors. De meeste afstammelingen met naam Penning blijven in de regio Assen wonen. Gerrit Penning en Kornelis Lambert Penning verhuizen met gezin naar Amsterdam.

Johan Gerrit Pennink uit Amsterdam

Lid van de familie van Klaas uit Nienbruk. Johann Gerrit verblijft met zijn vrouw en drie kinderen van 1838 tot 1845 in Willemsoord.