Teunis Pennings Pennings uit Heemstede

Van deze stam kunt u hier de volgende gegevens vinden: De oudste gegevens zijn van een persoon kind trouwt 1701 .
Van deze stam zijn 110 personen bekend die geboren zijn met een naamvariant Pennin(g/gs/cx/x/ck/ga).
Van deze stam zijn VII generaties bekend.

Afkomst plaats en migratie

De achtergrond: Reinier Pennings was een typisch voorbeeld van een inwoner uit Brabant/Limburg die eind 17e eeuw weinig mogelijkheden in eigen geboorteplaats zag. Hij was geboren in een gezin van veel zonen. Er zijn weinig documenten over zijn familie beschikbaar; waarschijnlijk was het gezin een doorsnee gezin, zonder bijzondere financiële middelen. In onderstaande verwijzingen ziet u enkele beschrijvingen hoe vele personen uit Brabant/Limburg naar de blekerijen rond Heemstede trokken voor werk. Reinier trouwde in Heemstede, trouwde daar, en stichtte een gezin. De verhalen moeten de familie goed bevallen zijn, want later kwam ook zijn broer Theunis (Antonius) en zijn petekind Theunis (Antonius) en beiden stichten ook in Heemstede een gezin. Ze bleven katholiek. Het ging blijkbaar goed in Heemstede met de familie, want Jan, zoon van petekind Teunis, had later zijn eigen blekerij. Deze werd later overgedragen aan de broer van zijn vrouw Joannes Niesten.

De familie: Reinier Teunisse (later Pennings) trouwt in 1705 Grietje Theunisse in Heemstede. Hij is in Heemstede eerder, in 1701, getrouwd geweest met Eva van Putten. De familie is en blijft katholiek. Als gevolg van DNA onderzoek is vast komen staan dat Reinier, en later zijn broer en zijn petekind naar Heemstede kwamen. De andere takken van deze stamboom zijn te vinden bij Joannes Joachimi Anselmi Pennings uit Gemert.

Paulus, zoon van Reinier, woont en werkt met zijn zus Catharina als blekersknecht in Leiden. Van Catharina is beschreven dat zij geboren is in Eindhoven. Dit is de hoeve tussen Vogelenzang en Bloemendaal. Deze bevindt zich op 52o20'07" NB en 04o34'46" OB. Paulus en Catharina trouwen daar beiden met andere blekers uit de familie Bekkering. Paulus keert terug naar Bloemendaal, en trouwt daar na het overlijden van zijn eerste vrouw nogmaals. De blekerij van zijn neef Jan Pennings (zoon van Antonus Pennings) gaat over in handen van de familie van zijn vrouw, Cornelia Nijsten. De zoon van Paulus, Gerrit, gaat naar Haarlem en diens kleinzoon Hendrik vestigt een Pennings-tak in Noordwijkerhout. Een andere kleinzoon van Gerrit, Hubertus Jansz gaat naar Sloten, waarna de familie in Amsterdam gaat wonen. Een andere kleinzoon van Reinier, Pieter, gaat naar Amsterdam. Van deze laatste tak zijn geen afstammelingen meer bekend.
Vier stamboom-takjes (allen huwelijk rond 1740) zijn vrijwel zeker gerelateerd, al is de plaats van koppeling nog niet bekend. Napluizen van gegevens (getuigen bij kinderen) zal uitgebreid moeten worden om de lijnen helder te krijgen.

Afkomst naam en naamontwikkeling

Begin 18e eeuw wordt nog alleen patroniem gebruikt, daarna een mengsel van Penninx en Pennings, waarbij een enkele keer Pennix geschreven wordt. Later wordt hij consequent als Pennings geschreven. Waarschijnlijk afkomstig van een Brabantse tak. Dit is alleen gebaseerd op de verwachting dat de naam niet spontaan ontstaan is in Heemstede. De meeste naam Pennings komt in die jaren met name in Brabant voor.

Grootte van de familie

De Noordwijkerhout-tak (afstammelingen van Hendrik Pennings) is vrij groot, gezien het huidige telefoonboek in deze regio. Of uit de tak Hubertus Jansz Pennings nog een familielid leeft (in Nederland of Duitsland) is zeer onzeker.

Beroepen en cultuur

De families in Heemstede en Leiden waren blekers. Later zien we landbouwers in Noordwijkerhout en b.v. een aardappelhandelaar in Amsterdam in de 19e eeuw.
De familie is katholiek, wat in deze regio in deze periode een minderheid was. De andere katholieken die terug te vinden zijn in de 18e eeuw in Heemstede, komen ook veel uit het zuiden van Nederland.

Opvallende personen

Bartholomeus Pennings was aardappelhandelaar in de Da Costastraat in Amsterdam. Hij leed aan keelkanker en was een van de eersten die hieraan geopereerd is. Hij moest ademen via een buisje in zijn nek, en overleed op 79-jarige leeftijd aan keelkanker.

Verspreiding in 1993

De familie in Noordwijkerhout is terug te vinden op de landelijke kaart van Pennings. Waarschijnlijk zijn ook enkele kleurtjes rond Amsterdam veroorzaakt door enkele leden van deze familie.