Gijsbert Pennink Pennink, van Hanswijk Pennink uit Deventer

Van deze stam kunt u hier de volgende gegevens vinden: De oudste gegevens zijn van een persoon trouwt 1659 .
Van deze stam zijn 140 personen bekend die geboren zijn met een naamvariant Pennin(g/gs/cx/x/ck/ga).
Van deze stam zijn X generaties bekend.

Afkomst plaats en migratie

De familierelatie met de beroemde Pinninck tak uit Deventer is niet aangetoond. Deze familie van Gijsbert Penninck gebruikt dezelfde familiespreuk en wapen (drie vogels) als op het Penninckhuis in Deventer staat. Gijsbert Pennink is militair en trouwt op 08-02-1659 in Deventer met Catharina Gerrits.
Gijsbert's zoon Hieronymus Pennink trekt naar Enschede. Diens zonen Hendrik en Theodorus worden respectievelijk burgemeester en secretaris in Enschede. Nog vele jaren heeft de familie centrale functies in Enschede. Gerrit Pennink is b.v. zoon van Hendrik en secretaris te Enschede Stad. Diens zoon Jan Jacob Pennink studeerde en promoveerde op geneeskunde in Utrecht. In Twelloo werd praktizerend geneesheer en schreef hij 8 boeken over vele facetten in de geneeskunde.

Afkomst naam en naamontwikkeling

Vermoedelijk komt hij van een woning Pennink in de regio Deventer. De familie is geletterd en de naam in Deventer is o.a. bekend als Penninck. Later wordt dit Pennink en blijft stabiel.

Grootte van de familie

De familie is een echt blauw bloed familie; de kindersterfte is relatief laag, het gemiddelde aantal kinderen is klein. De familie groeit vrijwel niet. Op dit moment zijn er slechts enkele personen van deze tak nog bekend. Enkele personen wonen in Engeland; ook de burgemeester van Anna Paulowna komt van deze tak.

Beroepen en cultuur

In 1914 schreef J.D. Jordaan een boek over het geslacht Pennink uit Enschede. Velen met de naam Pennink werden nog geboren in de periode 1840-1860.

Deze familie levert twee van de vier families uit Blauw Bloed Zowel de "Pennink" tak als de "van Hanswijk Pennink" tak staan apart geregistreerd in het archief.

Opvallende personen

Er zijn vele beroemde leden uit deze familie. Zie onder andere de burgemeester in Enschede, beroemde artsen, golfbaanarchitect, etc.

Verspreiding in 1993

Zie ook de verspreiding van de verschillende schrijfwijsvarianten in Nederland en Belgie.

Verdere informatie

De stamboom staat vermeld in het blauwe boekje (Nederlands Patriciaat). Het bevat achtereenvolgens pag 315, pag 316, pag 317, pag 318, pag 319, pag 320 en pag 321.

Op de website van http://www.ortsfamilienbuecher.de staat een deel van de stamboom van de eerste periode in Deventer, toen men nog veel de naam Pinninck gebruikte. Een van de takken gaat verder als Perreau de Pinninck, en Oscar de Perreau de Pinninck schrijft in 1985 een boek over deze stam. Gegevens van zijn archieven zijn te vinden bij het nationaal centrum voor familiegeschiedenis in Merksem, Antwerpen.

De stamboom van Pinninck is hier deels beschreven. De relatie tussen Gijsbert danwel Engbert Pennink is nog niet helder. Wel dat ze familie zijn. Naast de afstammelingen van Herman Pinninck, waar veel van bekend is, zou hij ook een afstammeling van zijn minder bekende broer Gerrit Pinninck, kunnen zijn. Een relatie met Garrit Pinninck (Doesburg, 1630) en G. Pinninck Jr. (Doetinchem, 1650) is mogelijk.

Geschiedenis van Deventer tussen 1578-1587 meldt magistraat Macharius Pinninck. Casper Levijn van Pinninck is kapitein rond 1726.