Blauw bloed in de familie

Door de jaren heen hebben personen met de naam Penninx/g(s) in allerlei posities in de maatschappij gehad. Door de vermoedelijke afkomst van de naam (zie de informatie hierboven bij Afkomst - Meertens) zou je verwachten dat de personen die deze familienaam kregen een belangrijke status in de gemeenschap hadden: in die jaren moet het beroep om penningen te maken een belangrijke baan geweest zijn. Een uitzondering is moelijk de families waar de naam een andere afkomst heeft, zoals de adresnaam bij de familie Pennings in de Achterhoek. Zij hebbeb een adresnaam en zijn vernoemd naar een grote boerderij. De familienaam heeft bijna overal een lange historie; alleen in enkele takken van Penninga is de familienaam mogelijk pas bij Napoleon (invoering van de burgelijke stand) ontstaan. Bij de overige takken zijn vrijwel steeds oorsprongen terug te vinden vanaf begin 18e eeuw of eerder, bij enkele takken tot midden 16e eeuw. Toch vindt men in de stamboom niet alleen eerbiedwaardige personen. Bij de families met deze namen zitten dieven, pastoors, missionarissen, burgemeesters, rechters, boeren, zwervers en professoren. In de criminele hoek is tot nu toe één persoon gevonden die als moordenaar veroordeeld is.
In Nederland zijn Vanaf 1910 81 jaargangen uitgegeven van het Nederland's Patriciaat, ook wel het blauwe boekje genoemd. Deze gaf een status aan de "goede families". Men kon volgens de termen van het Centraal Bureau voor de Genealogie een "Patricier" worden als men zes generaties "een vooraanstaande rol in de Nederlandse samenleving heeft gespeeld". Er mag in dat geval geen zwart schaap in de familie zitten.

Er zijn vier blauw bloed takken in de familienamen terug te vinden.
Twee komen uit de Enschedese burgemeestertak (regio Deventer):

  • Pennink
  • van Hanswijk Pennink
Twee uit de Schiedamse tak:
  • Penning
  • Penning Nieuwland

De familienaam Pennink is de familie waarvan enkele personen burgemeester waren in de 18e eeuw. In de documentatie wordt gesproken over Gijsbert (of Engbert) Pennin(c)k, zowel als militair als als richter en burgemeester van Enschede. Gijsbert trouwde in 1659 te Deventer. Zijn zoon Hieronymus is Commies te Enschede; van de kinderen van Hieronymus zijn er twee (Theodorus en Hieronymus) secretaris te Enschede en wordt Hendrik burgemeester. Deze Hendrik heeft als kinderen o.a. een Hieronimus (griffier vredegeregt) en een jongste zoon Gerrit Pennink. Een zoon van Hendrik is Jan Jacob, welke geneeskunde studeerde, in Twelloo arts was, en bekroonde boeken schreef over de Gezondsheidsleer. De Hendrik Adrianus Jacobus (die later van Hanswijk Pennink gaat heten) is een kleinzoon van deze Jan Jacob Pennink. Broer van Hendrik Adrianus Jacobus is Dr. Jacobus Reinier Karel Pennink, een beroemd dokter in Dieren. Diens zoon Johan Mathias Karel Pennink wordt civiel ing. dir. der Gemeentelijke Waterleiding te Amsterdam. Diens oudste zoon, Johan Burchard Diederik Pennink, is directeur generaal van de koninklijke maatschappij tot exploitatie van petroleum bronnen in Nederlands Indie en wordt koninklijk onderscheiden met Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Officier in de Orde van Oranje Nassau. Dit is ook de stamboom van de huidige (2005-2007) burgemeester van Anna Paulowna (ir. Arnoud-Jan Pennink), zoon van prof. Peter Karel Alexander Pennink, hoogleraar Bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft.

De familienaam van Hanswijk Pennink is bij koninklijk besluit op 25-05-1905 gegeven. De naam is een combinatie van de achternamen van Hendrik Adrianus Jacobus Pennink en Antoinetta van Hanswijk. Zij trouwden op 04-06-1857 in Ede. Hendrik A.J. was Mr., advocaat en proc. te Almelo, notaris te Zelhem en adv. en notaris te Doesburg.
Zijn oudste zoon Jacob Frederik was Mr., adv. en proc. te Doesburg; hij werkte als journalist te Arnhem en als correspondent-redacteur van de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) te Parijs. Later was hij eigenaar en uitgever van de Kamper Courant te Kampen.
Zijn tweede zoon Henri Charles was Mr., adv. en proc. te Apeldoorn en Zutphen. Daarna rechter plv. te Zutphen (vanaf 1891) en voorzitter Raad van Beroep voor de ongevallenwet sinds 1903.
Dochter Jeanne Jacqueline Francoise trouwt met dr. theol Jan Herman de Ridder, zoon van ds. Jan Herman de Ridder, en predikant te Zevenhuizen, Doesburg, Oudewetering, Doesburg, Boskoop, Meppel, Rotterdam en Rotterdam.
Zoon Ernst Julius Franciscus van Hanswijk Pennink gaat naar San Francisco en is daar lid der firma de Fremery & Co.
Zoon Nicolaas Anne Cato is oud-1e luit. de inf., lid der firma J.J.Mispelblom Meyer en zoon.
Achterkleinkind Johannes Frederik van Hanswijk Pennink (geboren in Bandoeng) krijg in 2001 een koninklijke onderscheiding.

De familienaam Penning Nieuwland is ontstaan door het huwelijk van Isaac Marten Penning, geboren te Delft in 1752 met Johanna Cornelia Nieuwland in Den Haag op 15-10-1775. De kinderen uit dit huwelijk heten daarna Penning Nieuwland. De kinderen uit het tweede huwelijk van Isaac Penning (met Anna Petronella Pigeoud) heten Penning. Een kleinkind uit dit tweede huwelijk is Willem Levinus Penning. Deze Willem Levinus Penning is boekhouder en later dichter en trouwt met een achterkleinkind uit het eerste huwelijk (Emilie Caroline Constantine Penning Nieuwland). Uit dit tweede huwelijk komen in verdere generaties geen afstammelingen met dezelfde naam.
Isaac Marten Penning (1752) was notaris te Schiedam, regent van het Oudemannenhuis en rentmeester der stadsheerlijkheden in t Overmaasche, mouter en brander.
Zijn vader (Isack Penning, geb. 1718) was wijnkoper te Delft
Diens grootvader (Maerten Penning, geb. 1640 in Schiedam) was Aalmoezenier, regent Pest- of Blauwhuis, regent Oude Manhuis, kapitein der schutterij, regent Stadarmenkamer, schepen van Schiedam.

Een van de kleinkinderen van de Isaac Marten Penning, die met Nieuwland trouwde is Isaac Penning Nieuwland (geb. 1795 te Schiedam). Deze Isaac Penning Nieuwland trouwde met Anna Margaretha Frederika Rendorff in Batavia, Indonesie. Isaac Penning Nieuwland was generaal-majoor in Nederlands Oost-Indie en daarmee een vooraanstaande familie in Indonesie. De lijst onderscheidingen is te lang om hier op te nemen. Een van zijn zonen is Petrus Marinus Isaacus Penning Nieuwland, ook een kapitein in Indonesie.
Deze familienaam is bijna verdwenen. In de telefoongids van Nederland zijn in 2005 nog 3 personen te vinden in resp. Metslawier (Friesland), Ede (Gelderland) en Drunen (Brabant).

Of er nog afstammelingen zijn van de patriciersfamilie Penning is niet bekend.